Learning/

We appreciate that methods of teaching and learning in schools and colleges are constantly changing due to advancing technology and an evolving curriculum. We are dedicated to remaining informed of these changes, proactively developing innovative and flexible solutions to exceed the standards required.

A comprehensive brief is critical to achieving a happy, more effective learning environment and we make the time to consult in the early stages with everyone involved – from the local education authority to the pupils and wider community.

To date HMY has been directly involved with over 180 education projects.

Primary/

Learning & Community Campus
Dartford Bridge/

Completion/
December 2009
Cost/
£8,150,000

Blurring the Boundaries/

Blurring the boundaries between formal and informal learning, while also creating a home for community services.

This project is Kent County Council’s first purpose-built learning and community campus and is a focus for the new development at The Bridge site.

With inclusiveness at the core of the design thinking, the brief was to create a hub, a facility in which community services, including health and education, are open and integrated.

A warm and welcoming place, the building demonstrates how openness and flexibility, combined with practical requirements such as robustness and safety, can be achieved.

The campus includes a primary school for up to 420 children, an Early Years Centre, a youth centre specialising in music and arts, adult education facilities, library, meeting rooms, police point, social services, health consulting room and a central reception area. The building’s focus is the cone shaped ‘lantern’ above the main reception and a covered atrium maximises daylight within the school. The external appearance is based on a palette of coloured render, self-coloured aluminium standing seam cladding and strong highlights of colour in the fenestration and glazed brick entrances.

Outside, a system of open swales provides a sustainable drainage system while existing mature trees on the site have been integrated into the external areas.

The Blencowe Centre
Brambletye School/

Completion/
June 2009
Cost/
£1,100,000
Accolades/
RIBA Downland Prize 2010
Sussex Heritage Trust Award 2012
Mid Sussex Design Award 2012

Centre of Attention/

Brambletye School is an independent prep school set in dramatic parkland close to East Grinstead.

HMY was asked to review the school’s campus and deliver a strategy to develop a scheme for a new building to replace a number of existing timber-clad classrooms that were no longer fit for purpose. A study of the campus was carried out in order to fully understand the workings of the school, and how best to plan the development for the long term. HMY was then asked to work up the scheme.

The Blencowe Centre was completed in 2009 and now forms a modern and sympathetic centrepiece, close to the heart of the original school. The building is arranged in an L-shape around a south-facing courtyard and accessed from either a ramp to the north or steps. The circular stair tower on the corner provides a striking focus for the approach to the school.

The relatively steep pitches of the roofs and the banding on the roofs, stone window surrounds and brickwork are all references to the architectural details of the original buildings, creating a connection between old and new and rooting the centre into its surroundings.

With seven classrooms, it is used by up to 130 students and teachers at any given time. Naturally ventilated, well insulated and with computer networks and lighting fitted to modern standards, the centre is a building of its time while also echoing the ethos of the school.

The project was delivered to the specified budget and has met if not exceeded, the client’s expectations. During the whole process HMY established a good working relationship with all parties, including the school’s governors and staff, consultants and contractor.

HMY is now talking to the school about the possibility of extending and reorganising other areas.

Classroom Block
Marlborough House School/

Cost/
£1,790,000

A Clear View for the Future/

6 new classrooms are the first phase of a £6.5M development scheme to renew and restore existing facilities for Marlborough House School. The new single story building with brick and cedar clad walls projects elegantly into the landscape with stunning views to the south.

The classrooms follow the proportions of the existing mathematics room (45m2). Each is designed with a resource area, cloak storage, lesson equipment storage and/or wet areas.

Being at the rear of the school, on a slope and adjacent to a swimming pool, the position was a challenge in respect to access and construction. However, thanks to careful planning with the contractor and school team the phase was completed safely, on time and on budget.

A Holistic Approach

The new classrooms form part of an ambitious 9 phase redevelopment scheme that reflects the school’s aspirations to dramatically enhance and expand the existing facilities.

Each phase of the scheme has been meticulously planned by HMY and the new designs aim to bring a holistic theme to subject departments, office space and room uses, which have traditionally been scattered across the large estate.

Set within the framework of a development plan, the scheme is flexible enough to adapt to the inevitable changes in priorities in the coming years.

School Building
Frant C of E Primary School/

Completion/
April 2011
Cost/
£3,500,000

As part of East Sussex County Council’s Primary Capital Programme, Hazle McCormack Young LLP was asked to conduct a feasibility study to look at options for a new school building.

We then worked with the contractor (W Stirland Ltd.) to deliver this exemplar project. The new development provides sustainable accommodation for a half form entry primary school which has a capacity for 105 pupils and allow for up to 12 teaching staff. The building includes a green ‘living’ roof, which helps to replace habitat and allows the school to blend into the rural surroundings of the Area of Outstanding Natural Beauty. Constructed from pre-fabricated timber panels in Germany, the school is a working example of ‘off site’ construction and achieved an ‘excellent’ level BREEAM rating.

School Redevelopment
Holmewood House School/

Completion/
August 2011
Cost/
£2,000,000

Holmewood House was founded in 1945 and is a leading co-educational Preparatory School for children aged 3-13 serving Tunbridge Wells and its environs. The centrepiece of the 20 acre site is a Grade II Listed mansion. The site is within the High Weald AONB, Kent Special Landscape Area and is designated Metropolitan Green Belt.

Hazle McCormack Young LLP was asked to participate in a limited competition to redevelop the Junior School, which we successfully won in June 2006.

The majority of classrooms were accommodated in “temporary” buildings, some dating from after the war. Some 3,500sqm of purpose built classrooms and other facilities will be needed to replace the existing teaching accommodation. The house itself, which accommodates administration and boarding space, is to be part of an on- going restoration and management plan. The redeveloped accommodation will provide teaching spaces, a library and resource area, offices, toilets, alterations to the existing kitchen and dining room plus residential accommodation for gap students.

The development was granted planning and Listed Building consent in April 2009. The first phase was completed in August 2011.

Secondary/

Sixth Form Centre
St. Gregory’s Catholic Comprehensive School/

Completion/
August 2002
September 2004
Cost/
£3,500,000

Designing by Committee
isn't Such a Bad Idea/

St Gregory’s new Sixth Form Centre is at the heart of the school’s three phase, £3.5M redevelopment programme. The Centre was built in 42 weeks and includes seminar space, classrooms, specialist IT and business studies suites, a video conference suite, a lecture theatre, common room and a unique sanctuary for personal reflection.

The secret behind the extremely effective space planning, on the very tight campus, was the forming of a special Project Board comprising governors, staff, pupils, HMY and the contractor.

The Board reviewed the project on a regular basis outside the normal round of site and technical meetings. Two decisions made by the Board - to group disparate faculties and demolish two existing buildings - were key to the overall success.

I am delighted with these new facilities for our school. Students and staff need good accommodation to work effectively and these new buildings provide us with much needed teaching rooms and resources.
Rosemary Olivier, Headmistress

Phase 1 was the catalyst for the development, grouping a new RMT workshop and a food technology classroom adjacent to other CDT facilities. Advantage was taken of the sloping site to relocate new changing rooms and showers closer to the playing fields. Disabled facilities, including a lift, were introduced and an oppressive inner courtyard was roofed to provide a graphics suite lit by large circular ‘rooflights’.

Phase 3 comprised the grouping of the award-winning mathematics and IT departments into newly renovated classrooms in the south block.

Externally we created additional vehicle docking stations, improved access and the opportunity to separate pedestrians and vehicles at the main entrance to the school.

Sixth Form Centre
Haringey, Tottenham/

Completion/
July 2007
Cost/
£28,000,000
Accolades/
Built-In Quality Award 2008 Best Public/ Community Project Winner

Learning More with
Less Classrooms/

Haringey Sixth Form Centre isn’t your regular ‘college’. For a start, only 15% of the floor area is dedicated to classrooms. The remaining space has been carefully designed to accommodate some exceptional facilities that give less academic students the opportunity to experience and ‘work’ in more vocational related industry environments.

A 200 seat theatre worthy of the West End, a top end recording studio, a fitness suite, a four court Sports Hall, a fully equipped TV studio and a restaurant (run entirely by the students) are just some of the facilities that HMY incorporated into the new building.

Each professional environment complies with the relevant industry standards and is flexible enough to respond to the changing curriculum. The scheme was delivered on time and within budget.

Many of the facilities and events are available to the wider public and, together with the adjacent housing, this regeneration project represents an investment in the local community of over £40m.

Outside, the development potential of the site has been maximised by providing secure courtyards for students, generous parking for everyone, a recycling centre, an external basketball or netball pitch and a nature garden with a pond (which collects its water from the roof of the building).

Careful consideration was also given to the scale of the development in relation to the surrounding residential blocks. The modelling along White Hart Lane allows the building to sit comfortably with its neighbours. This elevation also provides a very attractive, safe and welcoming entrance.

Library and Arts Centre
Kent College, Pembury/

Completion/
February 2013
Cost/
£2,000,000

Kent College is one of the leading independent senior schools for girls in Kent. Its large campus is based around an historic former Archdeacons Manor and neighbouring Grade I Listed church. The site is within the High Weald AONB and is designated Metropolitan Green Belt.

In 2010, Hazle McCormack Young LLP was asked to provide a long term development plan for the whole campus including reviews of service infrastructure and landscaping, ecology and sustainability. The team gained detailed planning consent for the first phase of the development in April 2011 and this was completed in February 2013.

The new Library and Arts Centre, situated at the heart of the school, provides a large open plan library space with further ICT areas and a coffee shop for parents and visitors to use. On the upper levels, art classrooms and offices are arranged around a central gallery space.

Founder’s House
Whitgift School, South Croydon/

Completion/
May 2013
Cost/
£4,703,464

As part of the evolution of the School, Whitgift has built a further boarding house, which enhances the existing minimal boarding provision and responds to developments in education. Founder’s House provides flexible or weekly boarding, offering boys the chance to realise their full potential at the School, both academically and in their co-curricular life.

Founder’s House provides boarding for 115 students in a three storey sinuous form which responds to the trees on the site and the formality of the existing locally listed main school.

The rooms are a flexible mix of single, double and small 6 bed dormitories to suit the age group of the boarders, all with en-suite facilities and all located on the two upper floors. The ground floor is devoted to 3 staff flats, common rooms, study and library suites along with office and support accommodation.

The building is a contemporary response to a traditional setting and has been extensively modelled to ensure a BREEAM rating of Excellent.

Special Needs/

Primary Department
Chailey Heritage/

Completion/
September 2005
Cost/
£2,244,464
Accolades/
Sussex Heritage Trust Awards 2006 Public & Community Award Winner

How to Stimulate 300 Young Children with Special Needs Everyday/

Planting on the roofs. Light, airy corridors using warm, natural materials. Classrooms built in an elegant sweep around an ancient tree. Just some of the imaginative ideas introduced to create a safe, stimulating and nurturing environment, within a very special school.

Chailey Heritage is an independent, residential school, nationally recognised as a centre for children with severe physical and learning difficulties. We relocated the primary unit to a purpose built facility that also acts as an entrance for the whole school.

General accessibilty for the children is essential so the building has been designed to accommodate hoists, electrical doors and a wheelchair tracking system which allows users to be guided to their destination without assistance.

Navigation, Hygiene & Access/

Clear navigation is also key and the main activity areas are identified by patterns on the linoleum floor. The dots indicate the turning points in the tracking system and each classroom is identified by a contrasting coloured door.

The hygiene unit has a light, calm ‘health club’ atmosphere to cater for the welfare and dignity of both children and staff. Each cubicle is spacious and can be fitted with hoists. Curtains divide them instead of solid doors to allow flexibility and quick access in an emergency.

Externally we created additional vehicle docking stations, improved access and the opportunity to separate pedestrians and vehicles at the main entrance to the school.

Recent additions, remodelling and refurbishment have made a very positive impact on the quality of the accommodation and the quality of pupil’s learning.
OFSTED Report

University/

St. Gregory’s Centre for Music
Canterbury Christ Church University/

Completion/
September 2012
Cost/
£600,000

St Gregory’s for Music is a rehearsal and performance venue for Canterbury Christ Church University within a Grade II Listed Gilbert Scott Church.

The objective of the redevelopment of St Gregory’s Church was to secure a viable and sustainable future for the building and its site and to greatly enhance the quality and capacity of this unique performance space. To support this ambition, the alterations internally increased audience capacity to 160 seats with new tiered seating and provided flexible performance configurations. Externally, the approach to the building was enhanced with dramatic lighting of the building and stained glass.

HMY LLP, together with theatre consultants CharcoalBlue, have enhanced the audience and performer experience to reflect its prominence as a centre for musical excellence in Kent, hosting visiting international artists whilst retaining the unique qualities of the space. The project was completed in September 2012 to coincide with the Golden Jubilee of the University.