Health/

HMY have considerable experience in all areas of community architecture, including the Healthcare sector. We place an emphasis on thorough research and assessment of the brief, working closely with clients throughout the design process to keep the project focused. Our collective expertise, our keen understanding of materials and technology and our passion for innovation is all intelligently applied to design spaces that truly meet community needs.

Hospitals/


The Wittington Hospital
London/

Paediatric Emergency Department

Hazle McCormack Young LLP was commissioned to create a separate ED area for children and young people from the main ED facility at Whittington Hospital. This former retail area has been extensively remodelled to provide emergency trolley bays, HDU and treatment areas, consulting rooms and waiting area.

The interior design uses a limited range of colours and materials but with colourful interventions to create a space which is welcoming and comfortable to children of all ages. The use of ‘sunpipes’ brings natural light into the heart of the treatment spaces and the staff work base at the heart of the unit.

Maternity Birthing Unit

Typical of the healthcare projects Hazle McCormack Young LLP have designed is the new maternity birthing unit with five birthing rooms for Whittington Hospital NHS Trust.

The emphasis was for the unit to have the feel of a hotel environment and where acoustics and accessibility are important considerations. The challenge was to provide these spaces within an existing traditional Nightingale Ward of narrow plan width and tall ceilings, and to maintain existing services and functions to the surrounding accommodation in use during construction.

The design concept uses simple clean lines and combines soft, airy and warm colours on general surfaces with richly coloured finishes to bathroom panelling to provide good contrast. Subtle graphics reflect the hospital logo whilst splashes of vivid colours identity the five separate birthing rooms.

Each of the birthing rooms has its own en-suite shower facility and handwash station which have been detailed with finishes to give that hotel feel whilst giving easily cleaned surfaces which are accessible to services. The client and end user group were closely involved in all stages of the design and construction process.

Paediatric Emergency Department Whittington Hospital NHS Trust.

Hazle McCormack Young LLP was commissioned to create a separate ED area for children and young people from the main ED facility at Whittington Hospital. This former retail area has been extensively remodelled to provide emergency trolley bays, HDU and treatment areas, consulting rooms and waiting area. The interior design uses a limited range of colours and materials but with colourful interventions to create a space which is welcoming and comfortable to children of all ages. The use of ‘sunpipes’ brings natural light into the heart of the treatment spaces and the staff work base at the heart of the unit.

Phlebotomy Department
& Surgery Unit Guy’s & St. Thomas Hospital/

Completion/
March 2007
Cost/
£300,000

The existing phlebotomy and pain management area had been prioritised for expansion and refurbishment by Guy’s and St Thomas NHS Foundation Trust. Located within the 1970’s designed YRM building, the client brief was to provide humane and comfortable waiting areas and treatment cubicles and maintain the operation of the departments during construction. The location of the new department was to be clear and distinctive as it receives outpatients from all around the hospital. The result is a clear circulation and waiting areas defined by colour, contrast and graphics with well organised treatment areas. The phased completion maintained the operation of the departments and has provided the trust with an area that has set the standard for future refurbishment.

Whittington Hospital NHS Trust has implemented a new PFI project and, as a result, a redundant assessment area was identified to provide a day surgery unit for eight patients. The new unit required support areas and new toilet and shower facilities. The six week on-site phase was commenced without any disruption to the adjacent main operating theatres and surgical areas.

Children’s Ward Refurbishment
Queen Mary’s Hospital NHS Trust/

Queen Mary’s Hospital in Sidcup, Kent commissioned HMY LLP to completely refurbish Lamorbey Ward, an upper floor area to create a children's Oncology ward and a Paediatric day unit. The design and construction planning was carried out with the involvement of staff and managers.

Colours, graphics and materials were carefully chosen to create an appropriate environment for the children. The work was carried out whilst neighbouring wards were kept operational for a period of six months and involved the complete renewal of services in that area.


CT Scanner Suite
Queen Elizabeth Queen Mother Hospital/

Cost/
£1,000,000

HMY were appointed as architect and lead consultant for the addition of a CT scanner into the existing imaging department at Queen Elizabeth Queen Mother Hospital, Margate.

The project involved a number of phases over a period of eleven months in order to decant areas to create the space for the new scanner suite. This included the creation of new bed store, clean and dirty theatre trolley stores and consultants offices.

The CT Scanner is located in a former external courtyard in the heart of the hospital and the works had to be undertaken whilst adjacent CT scanner was retained in use and operating theatres above.

In addition a new air handling plant had to be installed which required the installation of an external platform to accommodate the unit.

Extensive consultation was undertaken with staff and estates team to develop the design and deliver the project. Its introduction has given the Trust greater resilience in providing scanning services to support the clinical teams.

Respite/

Children's Centre
Windchimes/

Cost/
£2,800,000
Accolades/
Kent Design Awards 2009/10 Public Buildings (School) Highly Commended

Situated in the seaside resort of Herne Bay is a new Children’s Centre designed by HMY for Kent County Council. Won through competitive interview the project is for a new centre in East Kent for children with a range of disabilities, providing respite care for up to six children overnight and a day centre offering a range of activities.

The key requirement of the brief was that the children should feel that they are in a domestic home environment not an institution.

The pitched roofs and soft cladding mixed with features picked out in bright colours helps to offer a representation of home. Rooms, corridors and the stairs also follow domestic scale and warmth with plenty of apertures on the upper floor to take advantage of the sea views.

One of the main challenges in designing the new building was to create an accessible environment, internally and externally, on a sloping site. This has been achieved thanks to careful planning of the layout and massing of the building.

The garden is used by the House and the Resource Centre and has been developed from the existing mature but neglected one. Each area has access to their separate all weather surface play areas, shaded areas with seating, sensory garden, raised planters and stores for play equipment and garden tools.

A key innovation is the unique canopy that is roofed with a black panel solar thermal collector, only the second of its type in England. This contributes free energy to the hot water and under floor heating systems.

Refurbishment and Extension
Passmores House, Harlow Treatment Facility/

Westminster Drug Project Stabilisation Services are based in Harlow and Hertford where they provide a range of services for people with drug and alcohol problems.

Set within a tranquil parkland location with part of the original moat remaining, Passmores House is a Grade II Listed house together with its outbuildings and Stable Block. The building is a treatment centre for people with substance misuse problems and provides accommodation for an 18-bed care home with en-suite facilities, together with dining, meeting rooms, lounge and administration space.

The House incorporates two distinct blocks. The Detox wing is a self contained 12-bed unit that includes a 4 bedroom ward, where residents have access to a communal lounge and dining area.

The Rehabilitation wing provides a 6 bed unit all with en-suite facilities. the communal area includes lounge, conservatory, gym, dining room and kitchen. Other facilities within the house include a conference room, group therapy rooms, a custom built complementary therapy room and a medical room.

The house has been adapted and altered over the last 600 years and this project represents a further significant and sustainable change and upgrade to the fabric of the existing building. Previously used as a Museum, it has now been returned to a house for people in most need of care, attention and support.

The house is in the ideal location. It is in the centre of Harlow and therefore easily accessible by car and public transport, and yet the house is set in the middle of a park with its own walled gardens, pond and footpaths. The setting is highly conducive to rehabilitation, recovery and well being.